KÜLTEPE'DE BÜYÜK ANITSAL YAPILAR YER ALMAKTADIR

KÜLTEPE

Kültepe Kaniş-Karum arkeolojik kazı çalışmaları 30 Haziran'da Onursal Başkan Prof. Dr. Kutlu Emre ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu yönetiminde başlandı.

2009 yılından itibaren kazı çalışmalarına başlanılan Kültepe Kaniş-Karum arkeolojik kazı çalışmalarına bu yıl da ara vermeden 30 Haziran'da başlandı. Kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'nı açmaya çalıştıklarını ifade eden kazı alanının sorumlusu Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Ezer, Erken Tunç Çağı'nı açmaya çalışıyoruz. 2010 yılında keşfettiğimiz büyük anıtsal nitelikte bir yapımız var. Ön Asya'daki çağdaşlarından belki de hacim olarak çok büyük bir yapıda. Bu bizi çok heyecanlandırıyor.” dedi.
2012 kazı çalışmalarına 30 Haziran'da başladıklarını ifade eden Ezer, Kalabalık bir ekiple çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu anda farklı bilim dallarından, bilim insanlarının da olduğu 63 kişilik bir gurupla çalışacağız. Bunların içinde antropologlar, zoologlar, arkeobotanikçiler, mimarlar ve restoratörlerin de olduğu ve biz ekip olarak arkeologların da olduğu bir grupla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerinde bulundu.
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Ezer, 2009 yılından itibaren tepe kısmında çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kültepe'nin bilinen Asur'dan daha eski çağlara inmeyi ve orda ki kalıntıların ortaya çıkartılarak, o dönemdeki bilgilerin edinilmesi için alt tabakalara inmeye başladık. Kazıya geçen sezon başladık ve o dönemde ürünlerin saklandığı bir çukurla karşılaştık fakat bu çukur daha sonra çöp çukuru olarak kullanılmış. Bu çukurun anıtsal yapıya zarar verdiğini de tespit ettik. Önceliğimiz bu çukurun tamamen çıkartılıp içindeki kalıntıların belgelenmesidir. Bu çukurun kazısının ardından daha alt katmanlardaki Erken Tunç Çağı'nın devamını görmektir.” şeklinde konuştu.
Kültepe Kaniş-Karum kazı çalışmalarında diğer arkeolojik kazı sahalardan farklı olarak GNSS adlı bir cihaz da kullanıldığını ve cihazla kazı çalışmalarında kolaylık sağladığını belirten Ezer, Cihaz, işaretlediği noktayı koordinatlarıyla beraber dünya haritasına iletiyor. Böylelikle kazı sahasında işaretlediğimiz bir yer nerede olduğuna bakıp, işimizi kolaylaştırıyor.” diye konuştu.
Kazı çalışmalarının Ekim ayına kadar süreceği bildirildi.



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”